Boşanma Davalarında Telefon Dinlemesi Yapılırmı
Boşanma davaları ile ilgili görüşmelerimizde sıkça sorulan sorulardan birisi de ‘eşe karşı açılacak olan boşanma davasında geçmişe dönük telefon görüşmelerinin sesli kayıtlarının, geçmişe dönük sms içeriklerinin çıkarılıp çıkarılamayacağı ile dava aşamasında telefon dinlemesi yapılıp yapılamayacağı” hususlarıdır.
Boşanma davasında mahkeme aracılığıyla cep telefonu hattı ile yapılan görüşmelerin, görüşme kayıtlarının sesli yahut metin halindeki dökümünün ilgili operatörden celbi talebinde bulunulması halinde bu talebin Aile Mahkemesince reddi gerekmektedir. Ayrıca operatörlerin kişilere ait telefon görüşmelerini, mesajlaşma içeriklerini dinlemesi, kaydetmesi ve her ne şekilde olursa olsun 3. kişi niteliğindeki gerçek ve tüzel kişiler ile paylaşmaları TCK madde 132’de düzenlenen “haberleşmenin gizliliği” ile TCK 133’de düzenlenen “kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması” suçları kapsamında değerlendirilerek söz konusu kurum yöneticilerinin cezalandırılmasına ve operatör şirket hakkında güvenlik tedbiri uygulanmasına dahi neden olabilir.
Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişim ancak CMK madde 135 kapsamında dinlenebilir, kayda alınabilir ve sinyal bilgileri değerlendirilebilir. Boşanma davası nedeniyle mahkemeden telefon görüşmeleri yahut mesajlaşmaları ile ilgili talep edilebilecek hususlar; aranan numara, aranan tarih ve saat yahut mesaj gönderilen numara ve gönderim tarih ve saatidir. Bu bilgiler sadece boşanma davası görülen mahkemece istenebilir. Şahsen yapılan başvurularda GSM şirketleri bu taleplere olumsuz yönde cevap vermektedir. Bu şekilde GSM şirketleri tarafından gönderilen kayıtlarda eşin gün içerisinde başka bir erkeğe çok sayıda mesaj göndermesi, uzun süreli görüşmeler yapması, uygun olmayan saatlerde telefon görüşmesi bulunması gibi hususlar birlikte değerlendirilerek “evlilik birliğinin sarsılması”na ilişkin delil niteliğinde olabilecektir.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.